Veve-blog

8. března 2007

Chardonnay, skauti a projekty

Tretim skolenim v rade byl kurz pro vedouci, kteri chteji poradat mezinarodni tabory, vymeny mladeze apod. Rovnou z Gagnières jsem docestovala v nedeli 25.2. do Chardonnay - male vesnicky, ktera je vsak proslula svym bilym vinem. Skoleni poradali dohromady EEUdF a Eclaireuses et Eclaireurs de France (EEdF), ale mezi ucastniky byli i "neskauti", ti co pracuji s mladezi v jinych organizacich. V Chardonnay ma EEdF maly ale moc pekny zamecek, ve kterem jsme bydleli a absolvovali vsechny aktivity. Soubezne s nami zde probihal i jiny kurz a take pobyt lidi s mentalnim postizenim.
Chardonnay

Program a workshopy se tykali spoluprace se zahranicnimi skauty, ale prevazne spise organizacnich veci, jak si vse dobre naplanovat, jak sestavit rozpocet, co se smi a co ne. Tematem bylo i interkulturni poznavani a prace na konkretnim, ale imaginarnim projektu. Ja jsem mela moznost spolupracovat s tymem na projektu Terre d'aventures (Dobrodruzstvi za obzorem) o navsteve francouzskych skautu v Ceske republice. Takze vse se dostalo do celkem realnych a konkretnich rozmeru, ze uz zbyvalo jen najit oddily, ktere by to cele realizovaly. Behem vymeny zkusenosti a informaci o skautskych taborech v CR a ve Francii, jsme parkrat byli hodne prekvapeni, jak se nektere veci lisi. Tak ve Francii je napr. stanovene zakonem pro akce typu tabor apod., ze deti se nesmi budit po 22:30 na hry nebo jine aktivity. Vsechen nocni program se tedy odehrava do teto doby. Takze mi chvilku trvalo, nez jsem jim vysvetlila, ze u nas na taborech deti vstavaji behem noci na hlidku, aby hlidali tabor a ze to vydrzi ve dvojici dokonce i svetlusky a vlcata.
Tento tyden byl moc fajn, zakoncili jsme ho zabavnym vecerem s malou hostinou a tradicnimi scenkami (skece, improvizace apod. s tim rozdilem, ze oni to delaji dobrovolne a desne je to bavi si pro sebe vymyslet podobne veci). V ramci interkulturniho poznavani jsem jim usmazila bramboraky, ktere behem chvilky zmizely. Naoplatku jsem zase ochutnala vino z Chradonnay. Jidlo, ktere pro vsechny varil kuchar na zamku pry vubec nebylo typicky francouzske, nikomu moc nechutnalo a kazdy me ujistoval, ze jinak je francouzska kuchyne moc dobra.
V sobotu 3.3. jsem se pak vydala na dlouhou cestu do Parize, kam uz jsem se po trech tydnech moc tesila.

0 Comments:

Okomentovat

<< Home