Veve-blog

5. prosince 2007

Filmove tipy

O tom, ze krome naseho sveta existuje i ten druhy, pohadkovy, vime uz diky princezne Arabele. Co se ale stane, kdyz se nastavajici manzelka prince Edwarda z animovane pohadky Walta Disneyho objevi jednoho dne v realnem New Yorku, kde "zili spolu stastne az do smrti" moc nefunguje? V originale Enchanted, v ceskych kinech Kouzelna romance je klasicka romanticka komedie, od ktere se samozrejme neda ocekavat zadny duchovni zazitek ci filozoficka myslenka, nicmene to neznamena, ze se u ni poradne nezasmejete. Opravdu bude princezne Giselle stacit jediny"true love kiss" ke stesti?


Jak prozivaji posledni dny pred narozenim svych deti zeny po celem svete a jak prichazeji na svet deti ve Vietnamu, na Sahare ci za polarnim kruhem popisuje dokument Le Premier Cri (v prekladu Prvni krik). Je take o tom, ze nekde se narozeni holcicky oslavuje s celou vesnici a jinde je doprovazeno slzami a strachem o uziveni rodiny. Do Japonska, Indie, Spanelska a na spoustu dalsich mist zavitala kamera, aby poridila zabery, ve chvilich, kdy zacina novy zivot.

Film podle skutecne udalosti o unosu novinare Daniela Pearla v Pakistanu, zalozeny na knize jeho manzelky popisuje mesicni zoufalou snahu teto zeny o jeho navraceni z rukou teroristu, hledani indicii a odkryvani souvislosti s jeho unosem. Cely svet se v r. 2002 mohl kvuli internetu dozvedet, ze Daniel Pearl zajeti neprezil. Film je hodne autenticky, doporucuji zasobu papirovych kapesniku s sebou.

1 Comments:

Okomentovat

<< Home