Veve-blog

11. ledna 2008

Povida se, ze

Povanocni slevy v obchodech - ve Francii tema cislo jedna. Oficialne zacaly predevcirem, protoze jak jinak...francouzsky zakon udava i datum, kdy obchody mohou lakat zkazniky na zlevnene zbozi. Druhe obdobi slev prijde az v cervnu a tak podle toho obchody taky vypadaji. Vsude je snad vic lidi nez pri predvanocnich nakupech, zenske se perou o posledni kabaty a svetry a prodavacky jsou kupodivu mile a vstricne. Az teda na jednu, ktera me okrikla, jen co jsem se priblizila k jednomu svetru..."madame, mohla byste ho zase slozit, az si ho prohlidnete a rozlozite?" - "Eh, oui...samozrejme." A hodila jsem na ni takovy ten pohled, ja jsem jeste nic neprovedla, tak proc tu na me zvysujete hlas, az se otaci vsichni v obchode? Chapu, musi to byt drina, chodit za kazdym a po vsech znovu a znovu skladat to obleceni...ale tak ho tam nemaji mit tak nahromade s vyraznou ceduli "Blaznive ceny".

Dalsim tematem diskuzi je "remariage" tedy "znovuprovdani", resp. "znovuozeneni" . Problem je tento: francouzsky prezidentsky par se rozvedl na podzim 2007 a zatimco Sarko by se mohl znovu ozenit klidne druhy den, jeho zena musi udajne pockat sest mesicu po rozvodu nez si muze dovolit dalsi svatbu. Takhle pry upravuje prava zen a muzu nejaky zakon z pocatku 20. stoleti. Ale jak jsem se nekde docetla, je to plany poplach. V jedne diskuzi jsem nasla odkaz, ze tento zakon byl zrusen uz (teprve!!!) v roce 2004, takze pani Cécilia muze byt v klidu. Ale podle vseho ji jeji byvaly muz s tou dalsi svatbou stejne predbehne.

Pokud si rikate, ze urcite nemam nic jineho na praci, nez si procitat francouzsky Code Civil, tak je to castecne pravda. Pomalu davam dohromady praci, co mi tu zbyva. Obcas odbehnu pomoct s rozesilanim nejakych dopisu, pripadne nalepovanim zapisu z rad do ruznych knih. Az jednou ve svete dojdou zasoby papiru, bude to kvuli tomu, ze Francie jeste poradne neobjevila vyhody e-mailove komunikace. Poslat panu ministrovi PFko postou, to prosim, to je pekne, ale opravdu je nutne, aby se kazdemu potencialnimu vedoucimu posilal dopis s informaci, ze by se mohl zucastnit vzdelavaciho kurzu, kdyby chtel?

0 Comments:

Okomentovat

<< Home