Veve-blog

22. ledna 2008

2 days in Brussels

Stejne je to zvlastni. Nepotrebujete menit penize a shanet pas. Jen si v nejakem meste nasednete do vlaku a za hodinu a pul uz jste v jinem meste a navic i v jine zemi. A tak jsme s Monikou v Parizi nasedly do Thalysu (belgicka cervenoucka obdoba TGV s raminkem ve znaku) a o osmdesat minut pozdeji uz jsme bloumaly ulicema kolem bruselskeho nadrazi Midi.

Pocasi teda nic moc, mzilo a poprchavalo skoro cely vikend. Cestou od nadrazi jsme si koupily mapu a prvnim nasim cilem bylo Velke namesti v centru mesta. Hlavne proto, ze se tam nachazi informacni centrum, kde nam poradili, kde presne mame hledat nas hostel. A taky jsme si tam koupily Brussels card na 24h. Po tu dobu jsme mely volne vstupy do urcitych muzei a slevy na nekterych zajimavych atrakcich ci v restauracich. A navic na oba dva dny listek na mestkou hromadnou dopravu. Obou vyhod jsme nalezite vyuzily.

Z tech zabavnejsich muzei musim zminit urcite vystavu dinosauru v Prirodovedeckem muzeu a pak vystavu belgickych kreslenych komiksu. S tim jsem si vzpomnela, ze v tehle dobe asi zacinaji v Belgii oslavy 50. leteho vyroci Smoulu. Skoda, ze jsme se s nima minuly. Vtipne ale bylo, ze zakoupena karticka s magnetickym paskem u zadne z pokladen nefungovala a tak nas vzdycky pokladni podrobili vyslechu, kde a kdy jsme kartu koupily. Pak si zapsali neco do archu, kde uz bylo vetsinou nekolik cisel karet pred nami a pustili nas dale.

S dopravou po meste to bylo take vesele. Prvni cekani na metro bylo spojeno s prekvapenim, kdyz misto nej prijela tramvaj, ale pak uz jsme se celkem zorientovaly a ani jsme nikde moc nebloudily.

Krome objevovani vyznamnych mist a bruselskych muzei jsme se pustily i do ochutnavani belgickych specialit. Nenechaly jsme si tedy ujit sladkou vafli, udajne nejlepsi hranolky v Bruselu a taky belgicke pivo. Mozna, ze me jeste napadnou nejake zazitky, az dopisu komentare k fotkam. Ty jsou ke shlednuti jako vzdy na Picase.

Brusel

0 Comments:

Okomentovat

<< Home